ASSALAMUALAIKUM............
Banyak hari saya tak update blog,bukan tak masak,tapi malas nak mengentri,hehhee..(rosak bahasa).mesti semua dah lunch kan..kita jer lambat lunch,al-kisahnya masuk dapur lambat sebab mencari ikan di merata tempat,arini gamaknya nelayan mogok,tak banyak ikan,padahal duk di Terengganu,tepi pantai..orang kedai kata nelayan tak turun ke laut kebanyakkannya..pastu balik umah pulak,ketung ketang kat dapur,masak lemak petola dgn putik jagung,wat daging blackpepper dan tumbuk sambal pauh @mangga muda.orang kelantan panggil pauh ringan,hehe..sbb dia kecik-kecik kot.pastu dah siap hidang lauk pauk (macam banyak sangat ler lauknya) my husband pi ler nak ambik nasi..uwaaaaaaaaaaaaa nasi tak masaaaaaaaaaaaaakkkk..bukan sebab tak pandai masak nasi,tapii terlupa tekan butang cook..huhh..terpaksa ler husband tunggu dlu.dia kuar g pos barang customer baru balik makan nasi.tu ler al-kisahnya lambat lunch..hihi..jadi ibu-ibu,adik kakak sekalian,bila masak nasi jangan lupa pastikan butang cook di tekan yea..pesanan penaja tak berbayar,hihi.
Jom kita layan sambal pauh dengan ikan,jangan ada yang mogok nak bom dapur pulak yea,hehe..pastu sediakan tisu,kot-kot meleleh tengok sambal pauhh tuu..huhu..wa cakap sama lu,memang sedap woo sambal pauh nih..(bukan angkat baldi sndiri tau).dengan ada rasa masam,pedas fuhh..fuhh berair air idung ler..hikhik..
***ada yang terliur,meleleh tak tengok sambal pauh ni,hehehe!!
dah selamat di makan oleh mak buyong dah,kikiki
arini kita punya lesung nak interprem..huhu..
dia punya penumbuk tu dah patah,dlm gmbr tak nampak,huhu!!
Resipi Sambal Pauh by Ciksu:
7biji lada burung-ikut citarasa masing
3-4ekor ikan kembung kecik-atau ikan selayang/sardin
pauh/mangga muda-3biji
Garam secukup rasa-sue guna sesudu kecil garan kasar
Cara-cara:
Tumbuk lada burung dgn garam,biar pecah-pecah jer.jangan terlalu lumat
masukkan mangga muda,tumbuh bagi pecah-pecah juga,sue suka mangga yg tak lumat sangat
masukkan ikan dan tumbuk lagi..sedia untuk di makan:)
**Sayur Lemak..nyum..nyum
sedap bila di gandingkan dengan budu perah asam limau:)
siyes dah terliur ni tp xpenah makan.. anta sikit kak, kang kempunan nak rase ;p hihi~
ReplyDeleteleeza,
ReplyDeletehehee..cuba la buat,senang je tauu..ekeke..mmg sedapp...nyum..nyum
Akk pun msk lemak putih gak ari ni, tp terung. bestnya sambal pauh tu sue, lama tak buat
ReplyDeletekak liza,
ReplyDeleteehhehe..peberet sue klu tenne dgn tiok jagung,hehehe
Salam sue! alahaiii sedapnyerrr akak tengok sue, dah malam2 gini lapo pulak! tgk serunding kat bwh tu punnn terbyg kat kepala akak lontong hihihi..sedappp!!!!!! btw, maceh tuk doanyer juga
ReplyDeleteNyummmm...akak pun terliur ngalahkan makyung nihh..bak akak semangkuk lekas!
ReplyDeletekak ika,
ReplyDeletehehehe...dah basi dah lauk tu,ekeke..serunding makan dgn lontong,nyum..nyum..
kak hasue,
uit bukan makyung takleh makan,hikhik..
nyummmy , sedap jugakkk :D
ReplyDeletep/s : blogger kelantan ? jom singgah! http://zaza96.blogspot.com/2011/12/perhatian-blogger-kelantan.html
cik su duk tganu area mane? saya duk tganu jugak. jom exchange link. http://chefarizancheali.blogspot.com/
ReplyDeletesaya dah follow cik su