Bila penyakit misteri menyerang..

assalamualaikum..
harap smua kawan-kawan alam maya sy sihat yea.sue tak brape sihat sejak semalam.haihh korang jgn terkejut yea dgn tajuk entry kat atas tu.hihi
nak show gambar je,huhu..kalau sesiapa mabuk darah,jgn cecuba tengok yea..jgn pulak ada yg pitam,sue taknak di salahkan lak tau..

Jeng

jeng

jeng

sejak pagi td hidung sue berdarah
dah lama tak berdarah
balik kelas td sambung lagi
dia kuar..bila sejat jer,kejap jer
kuar balikk..
ni sue taip entry,ada lagi sikit,gmbr baru je ambik
just nak show,bahawa hidung sy skali berdarah
stakat secawan mmg boleh ler ..
bila sy ckp,ada cakap saya tipu
sedihh kan..haih kpala dah pening dah
klu duk kampung,leh jgk ambik sireh or pucuk senduduk..duk sini
sorang2 takda sape pun nak tolong..ingat kat ma dan abah..
ni duk dpn pc,sbb dah tak larat duk bawah asyik tunduk jer
tak cukup kuar ikut hidung
ikut mulut pun kuar..arghh tension

update:thanks korang smua sbb concern pasal sue...actually sy bukan taknak g hospital.sy duk kolej takda sape2,nak cari ais pun mmg pyh dgn hidung berdarah mcm air paip.seolah-olah dah lama giler darah tu tersimpan.korang imagine longkang yg tersumbat,korang bersihkan dan airnyer kuar zasss...ha mcm tu la,hihi.
dan sebenarnya dah lama hidung sue berdarah mcm ni,since dr darjah 2,3 kot.bila dah besar ingat dah takde,tp still lagi ada.bila g check dgn doctor,asyik hampa dgn jawapan doc yg bg..ala biasa la badan panas.

ubat takda pun.
sampai la satu masa sue mintak Dr Nik iaitu dr uitm yg baik dgn sue buat surat rujuk ke pakar.nak jumpa pakar hospital kerajaan bukan senang,lepas minggu,bulan.so bila g jumpa,test darah.ok,next time check hidung,dia kata tulang hidung sue bengkok,dan pembuluh darah sensitif.time tu time diploma.so bg ubat,tak berkesan.tp masalahnya time g jumpa doc,hidung tak berdarah plak,so nak proof kan diorang ssh.aduhai..even kawan sdiri pun yg tak penah tgk,cakap sue tipu.bila g kelas lewat or whatever.tapi bila hidung berdarah,dia tak stop,even sumbat tisu kat lubang hidung pun,tercabut okay.sbb darah tu kuar dgn laju.so what can i do.bila blaja degree,still lagi kuar.ada satu tahap sue terpaksa jawab exam sebelah tgn sbb sebelah tgn lagi tutup hidung dgn tisu,sbb berdarah.mcm tu la.serius mmg tak selesa.especially bila g function ke,exam ke.tp ada kawan2 yg mmg sllu standby tisu or tlg.thanks a lot.bila blaja sue tak sempat pun nak peduli psl sakit ke ape.sue anggap benda tu biasa jer.skrg wat master,jarang2 kuar,tp skali kuar..mmg byk.kadang2 satu helai towel sederhana mmg basah.or kdg2 penuh darah atas bantal,sbb dia kuar time tido,and sue sedar,tp sebab ngantuk,letak je kain kat sisi pipi,and tido.huhu.bila dah nak kawen,mmg rasa cuak,tkt time akad nikah dia kuar,pastu br terpikir takut esok2 ada baby,effect kat baby.nauzubillah.insyaallah sue nak g spital private dekat kota bharu.alang2 prudential card ada kan..ermm .

11 comments:

  1. panas dalam tu kot??? kena minum air banyak2 tu rasenye? eh ke tak eh?

    ReplyDelete
  2. Ya Allah..nape nih? take care of urself dearr.

    maybe sebab cuaca panas kot.
    Selalu kalau hidung berdarah, amik sireh then letak dalam hidung untuk stopkan pendarahan..

    take care :)

    ReplyDelete
  3. ya allah sue...cepatlah pegi doc..plz call sapa2.. kalau syima dekat confirm syima amik sue...
    terlampau banyak sangat tu sue...

    risaunye

    ReplyDelete
  4. bdn terlampau pns la tu..cepat g jumpa dokte..nnti maken truk..dh nak dkt majlis kan dear?jge kesihatan diri elok2..kalo g2 jgn ambik mudah..cepat2 bwk g hosp atau klinik

    ReplyDelete
  5. yunkk....nape nieee...jage diri elok2 yer!!!

    ReplyDelete
  6. Ya Allah sue.. byknye darah!
    maybe terlampau panas kott..

    kite taktau lak ape2 petua..
    sue cepat2 jumpe doc yerr..

    take care dear..

    ReplyDelete
  7. yaAllah...dasyatnya.bley try letak ais kot

    ReplyDelete
  8. Cik Sue!takpenah tgk darah byk tu keluar dari hidung.plez, plez take a good care urself ok!!

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum sue,

    better jumpa Doctor minta khidmat nasihat dia. jangan biarkan perkara ni berlarutan. mencegah lebih baik dari merawat kan? risau saya baca entri kamu hari ni. hurm.

    harap kamu cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  10. lagi info tentang hidung berdarah di SIHAT SELALU - Hidung Berdarah

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi:)

 
Copyright © Kedai Vitamin Muslim | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in