D.I.Y Frame Bunga untuk Wall

 assalamualaikum semua...

sue kepenatan giler arini,tido dua jam jer pagi td..pukul 6pagi baru tido,kul 8.00 bangun g kelas..uwaa bersengkang mata siapkan assignment,huh menci betull..assignment lambak2,weekend pun dah takde weekend skrg.huhu..tapi still nak update blog,curi-curi masa jap.cuci mata jap,so melawat blog kawan-kawan,jadi sue update la blog sue jap.hehe...ni pun habis kelas tadi sue g sogo,ada warehouse clearance kan,byk benda murah-murah.sue beli coklat and mcm2 lagi,handbeg la,baju utk incik TK,abah dan adik.hehe..ok2 tak mau banyak cakap dah,membebel jer kan..ni projek sue terbaru.buat time senggang,time nak tunggu g mandi,time rilek jap dr study.hehe..sue pernah cakap sue berkenan dengan frame bunga yang Aty geng blogger buat.so dia pkai frame ikea right..tapi sue sangat malang sbb susah nak g ikea.huhu..kasihani lah hamba mu ini.huhuk..(wat muka sedih)..jadi sue ambik inisiatif cari alternatives lain untuk buat frame bunga ni kan..sue guna segala kepakaran sue dalam bertukang yg telah di asah sejak kecill..cheeewahhh menyampah aku..bertukang ni memang kerja biasa bagi sue,lebih dari itu sue buat,al-maklum lah anak tukang rumah,dari bancuh simen,plaster dinding,buat batu bata,sue boleh buat okay..sila percaya okay,serius tauu..even sue anak perempuan sorang dalam family,tapi tak bermakna sue boleh goyang kaki ala-ala Paris Hilton kan..hehehe..tambah-tambah sue duk kg okay..benda bertukang dah jd biasa.paling best,tang buat batu bata tuh,heaven weh.haha..tipu jer..mcm nak mati tau...bukan senang nak buat..tapi sekarang bila duk blaja KL ni,dah tak wat,tp time cuti still lagi tolong abah...tangan dan kaki jgn harap ler nak selembut bayu,sebab main simen kan,hikhikhik..itulah realiti kehidupan..orait bebeh..jom tengok projek yang sue baru buat..gigih tauu..jimat dan murah


first, uols kena beli kayu mcm dalam gmbr,
kayu saiz 1x1..yg dalam gmbr yg tengah tu besar sikit,sue silap beli
sbb tak nampak yg kecik sikitt..
kayu tu harga 2.50 okay,6kaki panjang.
ngam2 cukup utk satu frame bersaiz mcm sue punya ni
sue agak2 jer k,ukur sndiri dekat kedai hardware
then suruh org kedai potong terus,hehe..

so sue gam dulu pkai hot glue
dan sue paku setiap penjuru
kena hati2 time paku tuh,sbb takut pecah lak
jgn ketuk kuat2 okay..slow jer tau
hehehe..tapi kayu ni jenis kayu lembut.
sue pkai paku takde kepala,saiz nyer lebih kurang stgh inci kot.

 ni sue try ukur kayu yg sue nak wat frame bunga dengan frame gmbr yg sue beli dekat jusco
hehehe..just nak ckp ngam2 jer lebar dia,cuma tinggi dia jer lebih sikit
pandai kan sue agak2,hikhikkk...(puji diri sndiri)
lepas sue tampal jer mounting board or polisterin dekat belakang tuh
sbb nak lekatkan bunga kan
sue guna mounting board sbb dah sedia ada duk bawah katil,hihi

 taraaaa,dah dapat satu frame bunga
sue buat 3frame..tapi rasa cam nak wat sesuatu yg lain
dengan frame satu lagi..hehehe..tunggu next project if sue jadi g IKEA esok.hikhik
erkk gmbr agak blur,bunga asalnya cream dan shocking pink
tapi nampak merah putih,bantai jer la labu,hahaha!!
bingkai frame tu sue belum cat lagi,sue nak balik cat putih dekat kg nanti:)
sekian..








13 comments:

  1. kreatif and rajin la u.kalau i selagi boleh nk beli yg siap terus huhu

    ReplyDelete
  2. Wah kagumnya Rilla. Memang kagum ngan orang-orang yang pandai bertukang nih.

    FFirst time jumpa B2B yang boleh buat batu-bata

    ReplyDelete
  3. elya,
    terpaksa rajinkan diri,curi masa..sebab semua kena handle sndiri,hehe

    cha,
    hehe..nak beli terus tapi nak g ikea susah,then frame dia leh tahan jugak harga tuh,hehe

    rilla,
    hehe...mesti tak caya kan,tp tu realiti..keje2 tuh dah jd biasa bg sue...huhu

    ReplyDelete
  4. wahh..hebat!tetibe terasa nk bertukang jugak..hehe..

    ReplyDelete
  5. rose,
    hehehe..sila bertukang untuk kebaikan tgn,hikhik

    ReplyDelete
  6. gigihnye sue smpaikan frame pon buat sendirik..kagum kagum..

    ReplyDelete
  7. kasut pink,
    huhu..terpaksa..nak g ikea takleh kan..sob..sob

    ReplyDelete
  8. busy2 pun sempat DIY kan...
    best2!

    ReplyDelete
  9. syima,
    yup..kena curi2 masa time nak g mandi,wat sikit.huhu..terpaksa la dear..

    ReplyDelete
  10. wow, rajinnye diy.. nice! mesti berbaloi2 kan? ;)

    ReplyDelete
  11. aya,
    thanks..mmg berbaloi..hehe

    ReplyDelete
  12. cik dekat mana yer nak beli kayu secara sikit boleh email moon_6ytz@yahoo.com , alamat kedainya tak sebb nak buat diy jugak ...mekash

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi:)

 
Copyright © Kedai Vitamin Muslim | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in