D.I.Y Pomander Ball Cute!!

Assalamualaikum dan hai....
sebelum ni sue pernah tunjuk pomander ball yang kawan sue buatkan..so ramai yang tanya macam mane nak buat.actually bukan sue yang buat,sue tolong tengok jer.hehe...jadi nak wat tutorial tidak la pandai..so atas permintaan rakan-rakan b2b yang lain,sue mintak kawan sue iaitu nadia tolong buat tutorial utk korang smua..sape2 yang nak cuba boleh la wat sdiri..sue suka sgt pomander ball ni,comelll..thanks kat my friend.hahaha..ok lets start now....(macam nak belajar masak-masak pulak,hehe)


 STEP 1:

Potong crepe paper menjadikan ia 7cmx25cm.
Kalo nk bunga besar kena saiz lain la crepe paper tu..ukuran ikut besar mana bunga tu nk wat.

 STEP 2:
Kemudian lipat dua crepe paper yg telh di potong td

 STEP 3:
Letak hujung crepe paper yg dilipat td pd hujung anak jari.pastikan bhgian lipatan yg terbuka mengadap kebawah

 STEP 4:

Tarik kehadapandanbuat lipatan selang seli ke depan dan kebelakang masa lilitan dibuat


STEP 5:
Lipatan selang seli spt ini.buat smpai abes lilitan bunga tersebut

 STEP 6:
lilitan terakhir akn membentuk bunga

 STEP 7:
Bhgian dlm dkt ank jari td akn terbentuk spt ini.kemudian tolak dan msukkan kedalam seperti di bawah

 STEP 8:
Kemudian bhgian lipatan yg terakhir td dig am dgn hot glue spya ia x akn terbukak.

STEP 9:
 Slps di gam terbentuklah 1 kuntum bunga ros.


Taraaaaaa cantik kan..hehehe...ni kombinasi pink and purple.
saya punya ok..hikhik...

Selamat Mencuba!!


13 comments:

  1. thanks for the tutorial sue! nnt nak link kan ke blog kite ehh.. bole kann..?? ;)

    ReplyDelete
  2. kasut pink,
    hehehe..ye ker..comel kan warna tuh.hehe

    nyomel,
    boleh jer nyomel..ur welcome!!

    ReplyDelete
  3. ok baca jer mmg tak paham lah kan. kena cuba baru paham nie. hehehe.. thanks sue. akan ku cuba selepas beli bahan2 nya.

    ReplyDelete
  4. amy,
    hehehe....cuba beli bahan dulu n try wat..mesti blh...ni tutorial kawan sue buat...blh cuba..

    ReplyDelete
  5. so..cute...

    nk wat bunting??? try lee tempah kt
    http://kadkahwin-pino.blogspot.com/2008/05/bunting-banner.html

    ReplyDelete
  6. sue..wat videoo !!! baca susah nk pick up laa..hehee

    ReplyDelete
  7. elya,
    hehehe..nanti sue letak video yea..

    ReplyDelete
  8. seyes sgt comel! nk blaja gak... tp.. tkut slh wat lak. stuju ngn elya! vote 4 video! blh??

    ReplyDelete
  9. tak bole aku nak buat cenggini...wakaka

    ReplyDelete
  10. ciksu,sue xpandaila wat..macam xjadi macam yang su wt je...huhu..nak nak wt...sue vote for video k!!!

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi:)

 
Copyright © Kedai Vitamin Muslim | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in