Siakap Tiga Rasa

Assalamualaikum dan selamat pagi,

ikan siakap tengah posing secukup rasa,hehe
sorry lupa letak gambar,sebab entry berjadual:)

aritu balik ke umah mertua,sempat la masak siakap tiga rasa,dah lama MIL cakap ikan siakap tu duk dalam peti ais,takde sape yang nak makan.bukan ramai orang sangat kat umah ni.so memandangkan we all ada kat umah,jadi saya dengan penuh semangat kuarkan ikan siakap tu yang dah keras mcm batu tu utk di masak.pikir punya pikir,wat siakap tiga rasa lah.memula nak wat stim asam limau,tapi mcm malas nak kuarkan pengukus bagai,so buat siakap tiga rasa,cepat sikit kan.habis semuanya,alhamdulillah.bukan sue sorang amsak,tapi di bantu oleh my kakak ipar.ikan tu saya dah goreng siap2,bahan-bahan untuk sos pun saya dah tumis awal-awal.so kakak ipar tlg adjust mana yang patut,hehe.pastu jd tukang rasa sekali,hikhik.resipi siakap tiga rasa sue ambik dari umah Kak Nor Secubitgaram.Terima Kasih Kak Nor.Resipi asal dari Chef Norzailina Nordin,tapi dia buat siakap stim,tapi sue buat siakap goreng tiga rasa mcm Kak Nor jugak:) so kita skip la yea step mengukus tu,sebab kita goreng,tak kisah la mana-mana kan.asalkan sedap dan habis:)



SIAKAP STIM 3 RASA by Norzailina Nordin
sumber: Ummi Kuantan>>Kak Nor Secubitgaram

Bahan:-
1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan ~ tak ada stok, ganti dgn 2 btg serai (hiris nipis)
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:-
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum ~ tak ada stok, ganti dgn sos ikan
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis


Cara Memasak:-
Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
Kukus hinga ikan masak.
Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

2 comments:

  1. gulp... dah la tgh kempunan nak makan ikan siakap nih. nasib tak dek piccas. lol...

    ReplyDelete
  2. amy,
    sue lupa nak upload photo,hehe
    baru upload,eekekeke

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi:)

 
Copyright © Kedai Vitamin Muslim | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in